Overrekking av NBU-prisenDet var festivalsjef Kristine Thorkildsen som tok i mot prisen som vart delt ut på medlemsmøtet i NBU 12. oktober.

NBU-prisen vert delt ut kvart år av foreininga Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) og går til ein person eller institusjon som har utført et
prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. Prisen er eit kunstverk, ofte av ein barnebokillustratør.

På bildet ser me Kristine Thorkildsen som tek i mot prisen for Falturiltu, flankert av NBU-nestleiar Annine Qvale og NBU-leiar Bjørn Ingvaldsen

Juryen si grunngjeving

Litteratur for barn og ungdom står i 2012 sterkere enn noen sinne. Det kommer ut mange og gode bøker for de viktigste leserne, de yngste. Norsk litteratur får oppmerksomhet ute i verden, norske bøker oversetes til andre språk og norske forfattere blir invitert ut i verden for å fortelle om sine bøker.

Likevel synes vi aldri at litteraturen vår kan få nok – eller for mye – oppmerksomhet. Vi er derfor veldig glade for at det finnes ildsjeler som vil legge ned mye og viktig arbeid i formidle bøkene til et bredt publikum. I Norge finnes det i dag en rekke festivaler som vil ivareta litteraturen og forfatterskapene.

Sunnhordland har lenge markert seg som et kraftsentrum i norsk barne- og ungdomslitteratur, med mange og viktige forfattere med røtter på Stord, Sveio, Bømlo, Tysnes, Os og i Kvinnherrad. Felles for mange av disse forfatterne er at de skriver på nynorsk og har bidratt til at nynorske barne- og ungdomsbøker har en så sterk posisjon som de har i dag, med alt fra bildebøker for de minste, til dikt, spenning og grøssere.

Hva er mer naturlig enn at man i et slikt kratsentrum også arrangerer en egen festival for denne litteraturen, en festival som er den eneste nynorske festivalen for barne- og ungdomsbøker i hele verden. Intet mindre!

Det er en stor glede å kunngjøre at årets NBU-pris går til litteraturfestivalen Falturiltu!

Neste Falturiltu

Neste Falturiltu er 4.–9. november 2012