Slik skal du kasta matfeittet

Feitt frå jularibba, pinnakjøt, smultgryta og liknande lar du stå til det er avkjølt og stivna. Så kan du skrapa det ut og kasta det saman med matavfallet. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt feittet ut av gryter og panner, før du vaskar dei i oppvaskkum eller oppvaskmaskin. Tørkepapiret med feitt kastar du i matavfallet (eller restavfallet).

Matavfallet bør leggjast i ein biologisk nedbrytbar pose (desse vert seld både hjå SIM og i daglegvarebutikkar).

Vask dunken godt mellom kvar tømming. Legg eggekartongar eller avispapir på kvistar i botnen av biodunken. Om sommaren kan det løne seg å fryse restar av skaldyr fram til tømmedag, evt. pakke det godt inn i posar.

Feitt som ikkje stivnar

Om du har nokre få desiliter, heller du dette på ei flaske og kastar i restavfallet.

Om du har større mengder, heller du det på ein lukka behaldar (originalemballasjen eller ei plastflaske), og leverer det til næraste gjenvinningsstasjon.

Bruk feittet på nytt

Bruk feittet som smakstilsetning i for eksempel supper, saus, lapskaus og potetstappe. Hell det over i tom glasemballasje og la det stivne i kjøleskapet, eller frys ned det i ei isbitform.

Siste rest i oljeflaska eller oljerestar frå fetaostglas kan du bruka som dressing i pastasalat eller hella over grønsaker du skal steika i omnen.

Feitt i avlaupsrøra skapar problem

Flytande og størkna feitt som hamnar i vasken, set seg i røyra. Då vert avlaupsrøyra tette, både dine eigne og kommunen sine. Det hjelper ikkje at du heller på med varmt vatn og såpa.

Feitt i avlaupsleiningane og -pumpene set seg godt fast og kan ofta ikkje spylast vekk. Det gir mannskapet til kommunen ekstra arbeid og unødig helserisiko. Mens mannskapet fjernar feittet manuelt, må avlaupspumper stoppast og kloakkvantet går ureinsa til sjøen så lenge arbeidet pågår.

Kostnaden for ekstraarbeidet ligg i avlaupsgebyret du betalar.

Rottene elskar feitt

Heller du feitt i vask og do, driv du oppdrett av rotter. Desse skadedyra elskar matfeittet som sett seg på veggane i avlaupsrøra. Eitt rottepar kan i løpet av et år vera opphav til tusen nye rotter.

Derfor: Bruk tørkepapir for å få alt feittet ut av gryter, panner og tallerkar før du vaskar dei.